ΠΥΡΑΚΑΝΘΟΣ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια. Αλεσάντρο Κασόνα. Από το αρχείο της ΕΡΤ.

Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια. Αλεσάντρο Κασόνα. Από το αρχείο της ΕΡΤ.


Μάρτυρας Κατηγορίας

Μάρτυρας Κατηγορίας


 Η Θεατρική Κίνηση Κορίνθου "Πυξίδα" παρουσιάζει το έργο της Αγκάθα Κρίστι "Μάρτυρας κατηγορίας" στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου "Θωμάς Θωμαΐδης" στις 19 και 20 Μαΐου 2018.

Τάσος Ρούσσος - Αγαμέμνων

Τάσος Ρούσσος - Αγαμέμνων


Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται: Βασίλης Κανάκης, Δημήτρης Μαλαβέτας, Στέλιος Βόκοβιτς, Άγγελος Γιαννούλης, Μάκης Ρευματάς, Όλγα Τουρνάκη, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Γιάννης Αργύρης, Γιώργος Πολιτίδης, Θεόδωρος Ζιζίκος Σκηνοθεσία Λάμπρος Κωστόπουλος



Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ο ΛΟΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Ο ΛΟΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ - 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ


Ηχογράφηση του 1988. Προλογίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, που το χαρακτηρίζει "ένα επαναστατικό έργο".
Παίζουν: Φοίβος Ταξιάρχης, Ειρήνη Κουμαριανού, Ράσμη Τσόπελα, Ματίνα Καρρά, Γκέλυ Μαυροπούλου, Γιώργος Γεωγλερής, Θάνος Καληώρας, Μαλένα Ανουσάκη, Μύρτα Πολύζου, Μπάμπης Τιμοθέου.
Σκηνοθεσία: Φοίβος Ταξιάρχης

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ: http://totheatro.blogspot.gr/2013/11/...

Δεσποινίς ετών 39 (1962) | Το θέατρο της εβδομάδας

Δεσποινίς ετών 39  (1962) | 
Το θέατρο της εβδομάδας



Το θέατρο της εβδομάδας | Το ραδιόφωνο που αγάπησα Δεσποινίς ετών 39 (Ραδιοφωνική μετάδοση 1962) Των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται: Νίτσα Τσαγανέα, Χρήστος Τσαγανέας, Νάντια Χωραφά, Χρήστος Ευθυμίου, Ίλια Λιβυκού, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Κώστας Παπαγεωργίου, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος Ραδιοφωνική διασκευή & προσαρμογή: Κώστας Παπαγεωργίου Ο Αθηναίος Ηχοληψία: Κώστας Κοσμάς

Ραδιοσκηνοθεσία: Ιων Νταϊφάς

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΘΕΑΤΡΟ:"Διπλό παιχνίδι"του Ρομπέρ Τομά(ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ)

ΘΕΑΤΡΟ:
"Διπλό παιχνίδι"του Ρομπέρ Τομά(ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ)


Απολαύστε ένα αστυνομικό έργο γεμάτο ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ και αναπάντεχα συγκλονιστικό φινάλε απο το μετρ του είδους,Ρομπέρ Τομά με μια καταπληκτική Τάνια Σαββοπούλου στο ρόλο της Φρανσουάζ και έναν απίθανο Μάκη Ρευματά στο ρόλο του Ρισάρ.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Δημήτρης Κεχαΐδης - Παιχνίδια Στις Αλυκές

Δημήτρης Κεχαΐδης - Παιχνίδια Στις Αλυκές


Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται:

Τάνια Σαββοπούλου, Νίκος Μπιρμπίλης, Θάνος Λειβαδίτης, Βέρα Ζαβιτσιάνου Σκηνοθεσία Μηνάς Χρηστίδης

Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα – Η «θαυματουργή πίτα» των μονών υλικών

 Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα – 

Η «θαυματουργή πίτα» των μονών υλικών

Εικόνα: ICookGreek
Εικόνα: ICookGreek

Η φανουρόπιταπίτα απόλυτα δεμένη με εθιμοτυπικά της θρησκευτικής παράδοσης, προσφέρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, προς τιμήν του και για τη σωτηρία της ψυχής της «αμαρτωλής» μητέρας του. Λέγεται ότι η μάνα του Άγιου ήταν γυναίκα που απεχθανόταν τους φτωχούς και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Το φτιάξιμο της πίτας, η μεταφορά της στην εκκλησία και το μοίρασμά της στον κόσμο «κάλυπταν» συμβολικά αυτή την έλλειψη συμπόνοιας και προσφοράς απ' την πλευρά της, ώστε να συγχωρεθεί. 

Η παραδοσιακή φανουρόπιτα θέλει 7 ή 9 υλικά

Η φανουρόπιτα είναι «η πίτα των μονών υλικών», περιλαμβάνει δηλαδή 7 ή 9 και σε κάποιες περιπτώσεις 11 συστατικά, αλλιώς χάνει τη δύναμή της. Δύναμη, η οποία σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση και δοξασία συνίσταται στο «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» όσα οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, ακόμη και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Για αυτό και η παρασκευή της δεν περιορίζεται μόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, αλλά φτιάχνεται οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου οι πιστοί ζητούν τη βοήθεια του Άγιου για να βρουν κάτι.

Από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα κέικ 

Η φανουρόπιτα αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα κέικ, καθώς δεν περιέχει βούτυρο και αυγά, πολύ αγαπητό σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήκει στις δημοσιεύσεις ιστοσελίδων με τα περισσότερα κλικ, ενώ κατέχει τη 2η θέση στη δεκάδα των συνταγών που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στο Google το 2019. 

Συνταγή για Φανουρόπιτα

Υλικά: 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα από το 1 πορτοκάλι, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια, 1/2  φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες

Εκτέλεση: Χτυπάτε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και αρκετό ξύσμα. Σε άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύετε. Αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στη γαβάθα με το μείγμα λαδιού-ζάχαρης αναδεύοντας με το χτυπητήρι. Προσθέτετε τέλος τα καρύδια και τη σταφίδα, αφού τα πασπαλίσετε με λίγο αλεύρι, και ανακατεύετε να μοιραστούν κι αυτά σωστά. Μεταφέρετε το μείγμα σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμ. 26-30 εκ. αλειμμένο με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 45’. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την πίτα μέσα για 10’ ακόμη. Αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη.

https://www.ethnos.gr/

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Αστυνομικό - Το γυάλινο χωριό - Έλλερυ Κουίν

Αστυνομικό - Το γυάλινο χωριό - Έλλερυ Κουίν


Χριστόφορος Κολόμβος - Xristoforos Kolomvos - Παιδική Ταινία -

Χριστόφορος Κολόμβος - Xristoforos Kolomvos - Παιδική Ταινία - 



Χριστόφορος Κολόμβος - Xristoforos Kolomvos - Παιδική Ταινία - Paidiki Tainia | Παιδικό Κανάλι Το 1492, αναζητώντας έναν πιο σύντομο δρόμο για τις Ινδίες, ο Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει για να διασχίσει τον Ατλαντικό, ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Αυτό που ανακαλύπτει είναι ένας ολόκληρος Νέος Κόσμος!

Παιδικό Κανάλι


Ζάχαρη! (2017) Alice Ripley | Ταινία μεγάλου μήκους | Υπότιτλοι


Ζάχαρη! (2017) Alice Ripley
| Ταινία μεγάλου μήκους | Υπότιτλοι


Μια νοικοκυρά ενός Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τη Γερουσία των ΗΠΑ δημιουργεί κρυφά ένα ροκ συγκρότημα αποκλειστικά για γυναίκες, γυρίζοντας ολόκληρο τον κόσμο της ανάποδα. Νικητής πολλών βραβείων φεστιβάλ κινηματογράφου. Σκηνοθέτης: Shari Berman
Παίζουν: Άλις Ρίπλεϊ, Ρόμπερτ Κλόχεσι
Δράμα, Μουσική
Ταινία πλήρους μήκους

Cinéma Cinémas

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

«Η υπόθεση της χαμένης διαθήκης» – Διήγημα της Αγκάθα Κρίστι




Η Άγκαθα Μαίρυ Κλαρίσσα Μίλλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, DBE,(D/R) (Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan, 25 Σεπτεμβρίου 1890 – 12 Ιανουαρίου 1976), γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι, αν και η ορθή προφορά είναι η Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie), ήταν Αγγλίδα συγγραφέας η οποία ήταν γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της -66 μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα. Η δουλειά της στα έργα αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Μαρπλ, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.



ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΝΟΣ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΝΟΣ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ - 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ


«Εκηδεύτει σαράντα ετών, απέθανε είκοσι. Είκοσι χρονών, τότε που ζει κανείς γιατί έχει το δικαίωμα να κάνει τις πιο ασυγχώρητες τρέλες με τη μόνη δικαιολογία ότι είναι είκοσι χρονών. Ύστερα πια αρχίζει να σκέφτεται. Έτσι ανακαλύπτει πως η ζωή δεν είναι μυθιστόρημα, μα ένα εκκρεμές που ταλαντεύεται σε μονότονο ρυθμό, μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για να συμπληρώσει πανομοιότυπα εικοσιτετράωρα. Δικαιώματα είναι ο δικός μας εγωισμός, υποχρεώσεις ο εγωισμός των άλλων.» Aπό το Θέατρο της Κυριακής η ραδιοφωνική μετάδοση του θεατρικού έργου του Γιώργου Τζαβέλλα με το Γιώργο Τζώρτζη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Παίζουν ακόμα: Μιχάλης Μπαλλης, Αντρέας Λιάσκος, Μάκης Ρευματάς, Γιώργος Βουτσίνος, Ράνια Ιωαννίδου, Νίκος Γαρουφάλλου, Ρένα Παγράτη, Ματίνα Καρρά, Ελένη Ζαφειρίου.
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Παπαευσταθίου, προσαρμογή για το ραδιόφωνο και σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου. Πληροφορίες για το Γιώργο Τζαβέλλα εδώ: http://totheatro.blogspot.gr/2013/10/...

radio-theatre.blogspot.com



Manina, The Lighthouse Keeper's Daughter (1952) με τη Μπριζίτ Μπαρντό| ΜΑΝΙΝΑ, Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑ σε σκηνοθεσία Willy Rozier και με ελληνικούς υπότιτλους

Manina, The Lighthouse Keeper's Daughter  (1952)   με τη  Μπριζίτ Μπαρντό|   ΜΑΝΙΝΑ,  Η ΚΟ ΡΗ ΤΟΥ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑ  σε σκηνοθεσία  Willy Rozie...